11 Nov 2013

Collaboration creates cozy, yet classic style

0 Comment

It has always been our intent to create spaces that are highly customized and reflect a close creative collaboration with the client.  Recently, we had the opportunity to take this intention to a new level, collaborating with homeowner Karen O’Hara and Interior Designer Jaan Ferree of Intentional Design.

OharaBefore

Before

The goal was to completely re-imagine the interior of a North Asheville home built in the late nineties to accommodate the need for a welcoming space in which to entertain guests and host film screenings, as well as a private master suite and home office for day-to-day living.  Karen’s desire for a clean, contemporary aesthetic prompted us to open the space where possible and seek clean lines in the installations and furnishings.  We completely removed two walls, joining the kitchen and dining room into a single space.  Bathrooms were revamped and updated and a few custom installations topped off the project with fine style. The result: Cozy, yet Classy.

WSM-Craft-Kimono-screen-C

Click the image above to see how the diptych moves.

In particular, Karen and Jaan found the gold leaf and wood carved kimono diptych in a gallery in Atlanta, and suggested that it could be used to mask the living room television when not in use.  We were already underway with reconfiguring the downstairs powder room and replacing awkward swinging doors with pocket doors, so we went to work retrofitting some pocket door hardware to accomplish this.  The 55” television is recessed in the wall such that the screen is on the same plane as the drywall.  The diptych is then mounted on a track hidden in the tray ceiling detail, and makes for a far more fetching ornament in this elegant sitting room.

KarenSmithJaan

L to R: Homeowner Karen O’Hara, Artisan Contractor W. Smith McAulay, and Interior Designer Jaan Ferree

The entire project fit inside of 70 days, just in time for a house-warming gathering to celebrate autumn and Karen’s arrival in North Asheville.  It was a pleasure to work with both Karen and Jaan.  The result looks fantastic, and is beautifully captured in Michael Oppenheim’s photographs of the finished product.

Click here to view full project portfolio images.

[top]

Leave a Reply